Dârsta cu două valuri și două vâltori din satul Românești, comuna Nistorești

Datare anul 1928

Deținător anterior: Doldor Ștefan

Reprezintă tipul de instalație complexă pentru scoaterea firelor și îngroșarea țesăturilor ornamentale de interior (cergi, procovițe).

Dârsta este construită din piatră și bârne. Acoperișul în două ape are învelitoare din șindrilă bătută în forma solzilor de pește. Instalația are 5,00 m lungime, 4,80 m lățime, 24 mp suprafață . Dârsta este prevăzută cu două nivele: camera de păruială și camera de îngroșat. În exterior se află vâltorile. Dârsta este dispusă cu roata către scocul pe unde vine apa. Intrarea în pod, acolo unde se află valul de păruială, se face direct din drum.

Dârsta este acționată de o roată mare cu cupe cu admisie inferioară. Țesătura adusă la prelucrat, groasă și dezlânată, este marcată de țăncușă ( un bețișor crestat într-un anume fel, a cărui jumătate rămâne la proprietar ca să fie recunoscută cerga la înapoiere). După ce au fost ținute la vâltoare timp de 24 de ore, cergile și procovițele sunt duse la dârstă. Procovițele sunt date pentru 24 de ore la perietoare, o platformă cu circa 15000 cuie de lemn lungi de 7-10 cm sau cu o leasă de mărăcini dispusă sub val. Din două în două ore țesăturile sunt stropite cu apă fierbinte.

Cu ajutorul cuielor, procovițele devin mai suple și mai dese. Cergile sunt supuse unui tratament diferit. După vâltorire ele sunt uscate, apoi așezate pe valul cu leasă de dedesubt, pentru a scoate din țesătură cât mai multe mițe. Operația durează două ore, după care cergile sunt duse din nou la vâltoare, pentru uniformizarea mițelor

Cergile și procovițele care au fost la păruială se duc la îngroșător și sunt introduse într-un cilindru din nuiele împletite care se învârte, fiind acționat hidraulic. În încăpere se află un cuptor bine încins. Prin evaporarea apei din țesături se produc aburi. Cergile se lasă în acest mediu umed 2-4 ore pentru a se boboși, a se îngroșa.

Dârstele lucrează numai vara, când apa pentru vâltoare este mai caldă.